We use cookies to make this site simpler. By browsing our pages you are accepting our use of cookies. Find out more on our cookies and privacy page.
Essential Website Maintenance – Wednesday 10th July

We will be carrying out essential website maintenance through the day which will affect some functionality. We apologise in advance for any inconvenience the work may cause and will do all we can to keep disruption to an absolute minimum.
Home News News items Recognition for Colwyn Bay Waterfront Project from Institution of Civil Engineers

Recognition for Colwyn Bay Waterfront Project from Institution of Civil Engineers


Summary (optional)
start content

Recognition for Colwyn Bay Waterfront Project from Institution of Civil Engineers

Phase 2 of Conwy County Borough Council’s Colwyn Bay Waterfront project has been successful in achieving an award from the Institution of Civil Engineers.

The project has been awarded the CEEQUAL Sustainability Strategy & Performance Award with a final rating of Excellent. CEEQUAL is the sustainability assessment, rating and awards scheme for civil engineering, infrastructure, landscaping and public realm projects. It looks at the whole scheme performance from the initial concept design right through to the completed construction.

The Award is for the work which took place in 2016/17 between the site of the old Pier and the Cayley Embankment and saw the transformation of just under 1km of the town’s waterfront. The work was a continuation of the Colwyn Bay Waterfront Project, which has seen vital improvements to the coastal defences combined with environmental improvements to contribute to the ongoing regeneration of the town.

The project team identified an innovative approach to dealing with old tarmac present on site, by hydraulically binding the material and using it as in-fill. This meant none of this tarmac waste needed to be removed, saving an estimated 34,500 wagon miles. Locally sourced gravels were also used within the exposed aggregate concrete which was used along the entire length of the scheme, again saving on the need for transport of materials

The refurbished promenade boasts upgraded street lighting, renovated public toilets, new seating areas and improved access to the permanent beach. New feature postcard paving has also been installed which acknowledges some significant and interesting elements of the town’s past, along with distance markers at 50m intervals to encourage exercise along the waterfront.

Posted on 23/10/2018

In this section

Drag side panels here (optional)
end content

Find your nearest schools, hospitals, council services and more